Wat is echografie? – Fysioservice – Den Helder
Rijkszee- en Marinehaven 1 1781ZZ Den Helder Tel:06-50500656

Fysioservice

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via Internet. U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over de praktijk, behandelmethoden, nieuws en nog veel meer.

Adresgegevens

Rijkszee- en Marinehaven 1
1781ZZ Den Helder
Tel:06-50500656
fysioservice@xs4all.nl

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Het is een manier om de inwendige structuren zichtbaar te maken. Bij een echografie worden er geluidsgolven opgewekt door een transducer. Deze ggeluidsgolven zijn niet hoorbaar. De transducer wordt op uw huid geplaatst en zend ultrageluidsgolven uit. De structuren in uw lichaam (spieren, pezen, bloedvaten, zenuwen, bot etc. ) weerkaatsen deze geluidsgolven. Het echografieapparaat vangt deze weerkaatsingen op en kan hiervan een beeld samenstellen.

Musculoskeletale echografie

Ongetwijfeld heeft u wel eens een zwangerschapsechografie gezien. Hiermee kan het ongeboren kind duidelijk in beeld worden gebracht. Uw fysiotherapeut bij Fysioservice is echter gespecialiseerd in musculoskeletale echografie. Hierdoor is hij in staat om de inwendige structuren van uw bewegingsapparaat in beeld te brengen.

 Risico’s en bijwerkingen

Echografisch onderzoek kent geen nadelige gevolgen of bijwerkingen.

Voorbereiding en duur van het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn geen bijzondere voorbereidingen noodzakelijk. De duur van het onderzoek is afhankelijk van het te onderzoeken gebied van de aandoening. Het echografisch onderzoek duurt meestal niet langer dan tien tot twintig minuten. Wij zullen dit onderzoek vaak combineren met een anamnese (interview) en een functieonderzoek ( een fysiotherapeutisch onderzoek naar kracht, bewegelijkheid en coördinatie).

Wat kan echografie voor u betekenen

Veel aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat worden veroorzaakt door tijdelijke afwijkingen in spieren, pezen en kapsels. Wij kunnen met het functieonderzoek de gevolgen van deze afwijkingen testen, maar de oorzaak niet zien.

 Kosten

Echografie is onderdeel van het fysiotherapeutisch behandelproces en dus kosteloos als u verzekerd bent voor fysiotherapie.

Fysiotherapeutische zorg wordt in veelal vergoed uit de aanvullende verzekering en niet uit de basisverzekering. De hoogte van het budget verschilt per verzekeraar en is verder afhankelijk van de uitgebreidheid van de polis. Fysiotherapeutische vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering gaat niet ten koste van het eigen risico van € 385,- (2016). Het eigen risico betreft namelijk alleen het basispakket en heeft dus geen invloed op vergoedingen voor het aanvullende pakket. Fysiotherapeutische zorg voor aandoeningen van de chronische lijst gaan vanaf de 21ste behandeling uit de basisverzekering en gaan dus wel ten koste van uw eigen risico.